Nefertarin hauta on suuri ja kaunis ja sijaitsee Kuningattarien laaksossa. Kyseistä naisesta, Ramses II suosikkivaimosta, ei ollut jäljellä enää kuin polvet kun hauta avattiin 1904. Ernesto Schiaparelli tutki hautaa ensimmäisenä. Nefertaria kuvattiin muinoin kaunottareksi ja hänen miehensä, Ramses, kehui auringonkin nousevan hänen takiaan. Joann Fletcher totesikin mielestäni osuvasti: "Ironista, että aikansa kaunottaresta ei ole jäljellä kuin polvet". 

Nyt Torinossa säilytettäviä muumion jäänteitä on tutkittu, ja kuten varmaankin olette jo lukeneet, polvien on varmistettu kuuluneen Nefertarille. Ainakin muumiointitapa on ramessidiajalle (19. dynastia) tyypillinen. Lisäksi naisen ikä, joka arvioitiin 40-60 vuodeksi, täsmäisi Nefertariin. Polvista pystyttiin arvioimaan naisen pituus, joka oli n. 165 senttiä, oli aikalaisten keskuudessa korkea. Keskipituus oli n. 156 senttiä tuohon aikaan. Löytyneiden sandaalien perusteella jalan pituudeksi arvioitiin 24-25 sentiiä. Kengänkokona se vastaa kokoa 39-40. Sandaaleja ei tosin tehty tuohon aikaan niin tarkoilla mitoilla kuin nykyään. Fiilistellään nyt sen verran, että jos nainen on tuohon aikaan ollut noin pitkä ja omannut vielä hyvän ryhdin, hän on varmasti ollut kuninkaallisissa vaatteissa äärimmäisen majesteettinen. 

Ongelmaksi tuli se, että radiohiiliajoitus ajoitti polvet aikavälille 1663–1599 eaa. Se tarkoittaa, että polvet ovat "liian vanhat" Nefertarille, jonka oletetaan eläneen n. 1300-1250 eaa. kronologian perusteella. Kontaminaatiota näytteissä pidettiin mahdollisena syynä siihen, että radiohiiliajoitus meni niin pitkälle historiaan. Tai sitten kronologiassa on puutteita ja ramessidikausi on ollut aiemmin. 200 vuoden heitto olisi kuitenkin niin suuri, että se on hyvin teoreettinen selitys. Sen näkökulman toi esiin myös Egyptians-blogi. Epätodennäköisinä vaihtoehtoina pidettiin sitä, että muumioituneet polvet olisivat kuuluneet Nefertarin tyttärelle. Muita epätodennäköisnä selityksinä mainittiin voimakas tulva tai haudanryöstäjät, joka olisi saanut jäänteet sekaisin Kuningattarien laaksossa. Olettaisin kontaminaation vaikuttaneen tulokseen ja sitä pidettiin todennäköisimpänä syynä.

Lähteet

- Queen Nefertari, the Royal Spouse of Pharaoh Ramses II: A Multidisciplinary Investigation of the Mummified Remains Found in Her Tomb (QV66). 30.11.2016. Plos.org.

- Nefertari's Knees. 1.12.2016. Egyptians

- Muumioidut polvet ovat kuin ovatkin kuningatar Nefertarin. 6.12.2016. Yle.

- Mummified knees are Queen Nefertari's, archaeologists conclude. 2.12.2016. The Guardian