Hei pitkästä aikaa! Eipä ole tullut tänne vielä kirjoitettua, kun on ollut hieman kiireitä... Voin ilmoittaa, että "Faraoiden uutisia" tullaan julkaisemaan jatkossa vain täällä. Ja julkaisutahtia pyrin tiivistämään. :D On tässä paljon kyllä juttuideoita hautumassa.

 

Sitten pieni uutiskatsaus.

 

Suomen egyptologinen seura on julkaissut - jo aikoja sitten - tulevien kokouksiensa esitelmäaiheet. Puntiin kohdistuvien matkoja ja Nefertitin hautaa koskevat esityksen ovat jo esitetty. Ennen joulua järjestetään vielä 29.11.2016 naisten asemaa Egyptissä ja Mesopotamiassa käsittelevä esitelmä. Ensi vuoden alun kokouksien aiheet ovat koptilaiset käsikirjoitukset Suomessa (24.1.2017, huom! ilmeisesti englanniksi) ja perhe-elämä muinaisessa Egyptissä (28.2.2017). Esityksiin on vapaa pääsy. Esitelmien pitopaikka, aika ja esityksien pitäjät voi käydä kurkkaamassa Suomen egyptologisen seuran sivuilta kohdasta "Esitelmiä".

----

Muinaisen Karnakin temppelikompleksia on restauroitu. Aikoinaan Ramses II rakennuttamaa pyhäkkö tunnettiin nimellä "Amon-Ren, joka kuulee rukoukset, temppeli". Sitä ovat korjailleet/rakennuttaneet myös 25. dynastian aikana hallinnut Taharqa (690–664 eaa) ja Ptolemaios VIII (170– 163 eaa). Temppeli sijaitsee päätemppeleistä itään. Restaurointi tehtiin puhdistamalla mekaanisesti seiniä ja yhdistämällä säilyneitä kaiverrettuja kiviä, jotta muinoin tehdyt kaiverrukset olisivat jälleen kokonaisia. Lisäksi ainakin Osiriksen patsas sijoitettiin jälleen paikoilleen ja pylväät kunnostettiin. Lisäksi aiempien restaurointien jäljiltä jääneet sementti siivottiin pois.

- Lähde: Ramses II eastern temple is open to publicafter restoration. 24.9.2016. Luxor Times.